ma.ladyv.ru

Biparietal феталната големина главата

Biparietal феталната големина главата

Акушер, постојат многу индекси кои ќе ви помогнат да се утврди гестациската возраст, присуството или отсуството на фетални абнормалности. Biparietal големината на главата на плодот е еден од таквите индекси, тоа е попрецизно да се каже за другите бременоста. Biparietal феталната големина глава може да се утврди со помош на ултразвук, и е особено високо во своите информации помеѓу 12 и 28 недели. Во оваа статија ние ќе се погледне во тоа како да се измери biparietal големината на главата, што неговата изведба во различни фази на развој на плодот и можните отстапувања од нормата.

Biparietal фетусот главата големина ред

BDP главата на плодот е растојанието помеѓу надворешниот и внатрешниот контурите на две париеталните коски, линија за поврзување на надворешен контурите на париеталните коски мора да помине во текот на таламусот. Отстапување од правилата за мерење на резултатите во нарушување на резултатите и, како последица на тоа, не е точно одредување на траењето на бременоста. Секој гестациска одговара на одредена вредност на БДП фетусот нормално. Со зголемување на гестациската старост се зголемува големината на главата на фетусот biparietal, до крајот на бременоста, нејзината стапка на раст значително се намали. Така, BDP фетусот на 12 недели, во просек од 21 милиметри BDP фетусот на 13 недели е 24 mm и 16 недели - 34 mm, на 24 недели - 61 mm БДП на 32 недели беше 82 mm во 38 недели - 84 mm, и 40 недели - 96 mm.

Biparietal феталната големина главата се оценува заедно со големината на fronto-окципиталниот (LZR), од страна на мерење на нив во иста рамнина (на ниво на мозокот и таламусот нозете). Промена на големината на овие два индикатори е директно пропорционален на гестациската возраст.

По 38 недели може да се промени на конфигурацијата на главата на плодот, од оваа бројка, исто така, ќе зависи biparietal дијаметар на главата на плодот. Значи, кога dolihotsefalicheskoy конфигурација BDP главата на фетусот е помал од нормалниот.

Ултразвук во бременоста BDP нормално феталната глава и патологија

Biparietal фетусот главата големина, заедно со други показатели за да се утврди како отстапувања во развојот на фетусот, како интраутерина ретардација на растот, хидроцефалус и големи плодови. Ако на индексот BDP главата повеќе од нормално, не треба да скокне до заклучоци, потребно е да се измери други делови на фетусот тело. Единствен зголемување во сите димензии на телото (на главата, градниот кош, стомакот) дава основа да се претпостави голем плод.Ако само се зголеми biparietal и lobnozatylochny димензии (растојание од повеќето испакнати надворешниот раб на челната коска на надворешниот раб на окципиталната коска), тоа е потврда на дијагнозата на хидроцефалус. Причината за хидроцефалус кај фетусот е интраутерина инфекција.

Во случаите каде што БДП фетус помалку од нормално и сите други димензии не одговараат на гестациската возраст, потоа во собата дијагностициран - интраутерина ретардација на растот (IUGR). Причините за IUGR се интраутерина инфекција, хронична хипоксија, поради плацентарна инсуфициенција. ако Ултразвук за време на бременоста BDPдијагностицирани со интраутерина ретардација на растот, задолжително жената се третира, во насока на разрешување на причините: да се подобри матката, плацентата протокот на крвта, зголемување на испорака на кислород и хранливи материи на фетусот (Камбани за бремени жени, Aktovegin, pentoksifilin).

Намалувањето на фетусот BDP LZR заедно без намалување на другите димензии на телото, вели за микроцефалија.

Ние разгледа на вредноста на дијаметар на индикаторот biparietal на главата на плодот, нејзиното значење во нормални и патолошки абнормалности.

Видео: необичен

Видео: карлицата карлицата димензии

Сподели на социјални мрежи:

Слични
CTD фетусот со неделиCTD фетусот со недели
Узи на 20 недели од бременостаУзи на 20 недели од бременоста
Biparietal феталната големина главата - ТабелаBiparietal феталната големина главата - Табела
BDP овошје - што е тоа?BDP овошје - што е тоа?
BDP фетусот со неделиBDP фетусот со недели
21 Недели од бременоста - феталната големина21 Недели од бременоста - феталната големина
17 Недели од бременоста - феталната големина17 Недели од бременоста - феталната големина
Што е CTE на фетусот?Што е CTE на фетусот?
BDP фетусот недели - ТабелаBDP фетусот недели - Табела
Декодирање на ултразвук во бременостаДекодирање на ултразвук во бременоста
» » » Biparietal феталната големина главата