ma.ladyv.ru

Hyperechoic на дебелото црево кај фетусот

hyperechoic на дебелото црево кај фетусот

Терминот "hyperechoic дебелото црево" се однесува на сликата премногу светли фетусот дебелото црево за следење на ултразвук машина. Во овој случај, треба да се знае дека дебелото црево ехогеност поголема ехогеност другите во близина на него органи. Ако осветлувањето на цревата во близина на осветленоста на сликата коска, велат hyperechogenicity.

Hyperechoic црево на фетусот откриени во 0,5% од случаите во текот на вториот триместар од бременоста. Овој вид на цревата може да биде варијанта на нормата, или да настанат во случај на фетусот голта крвта што не се вари и да остане во луменот на цревата. Во подоцнежните фази од бременоста hyperechoic цревата покажува развојот на мекониум перитонитис и мекониум илеус или е симптом на инфекција со сипаници.

Причини hyperechoic на дебелото црево кај фетусот

Ако за време на ултразвук на фетусот е откриен hyperechoic на дебелото црево, на бремена жена не треба да паника, бидејќи тоа е веројатно дека таква состојбата на плодот може да се промени со текот на времето. Но, не заборавајте за hyperechogenicity може да укаже:

  • наследна хромозомски болести (на пример Даунов синдром);
  • интраутерина ретардација на растот;
  • интраутерина инфекција на фетусот.

Треба да се запомни дека воспоставувањето hyperechogenicity јасно укажува на присуство на Даунов синдром, и е индикација за зголемен ризик од развој на овој синдром. Во овој случај потребно е да се сврти кон генетиката, да провериш резултатите од биохемиски тест. Исто така, треба да се испитува за присуство на антитела на цитомегаловирус, херпес симплекс вирусот, токсоплазмоза, parovirusu, рубеола.да се исклучи интраутерина ретардација на растот, Вие треба да провериш:

  • не постојат главата заостануваат, и феталната големина на гестациската возраст тело;
  • дали недостиг на вода;
  • дали протокот на крв во крвните садови на грлото на матката и на фетусот, плацентата не е намалена.

Ако ниту еден од симптомите не се потврди, дијагнозата е исклучена, а вие треба да се инсталира уште една причина hyperechogenicity.

Hyperechoic последици на дебелото црево кај фетусот

Податоците добиени од различни истражувачи, укажуваат дека присуството на hyperechoic дебелото црево е основа за класификација на бременоста се изложени на ризик, бидејќи таа може со бебе цистична фиброза. И покрај фактот дека hyperechoic дебелото црево може да се зборува за различни патологии на фетусот, hyperechoic на дебелото црево предизвикува фетусотповеќето случаи откриени hyperechogenicity заврши со раѓање на деца без абнормалности.

hyperechoic на дебелото црево третман на фетусот

Во случај постојат hyperechoic на дебелото црево, жената мора да се врши сеопфатна пренатално тестирање, кој ќе вклучува кариотип истражување, евалуација на ултразвук анатомија на детето контрола на неговата состојба, ефикасноста на тестови интраутерина инфекција. Само по што лекарот може да даде една жена потребни препораки за третирање и понатамошно спроведување на бременоста.

Видео: Парична казна hyperechoic депозит во мочниот меур на мачка

Видео: Цревни инфекции - д-р Komarovsky Училиште

Видео: Ротавирус - д-р Komarovsky школа - Интер

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Воспаление на дебелото црево - симптоми, третманотВоспаление на дебелото црево - симптоми, третманот
Цревни тумор маркериЦревни тумор маркери
Дебело црево хидротерапија домаДебело црево хидротерапија дома
Тромбоза на цреватаТромбоза на цревата
Рак на дебело црево - СимптомиРак на дебело црево - Симптоми
Цревни Ендометриоза - СимптомиЦревни Ендометриоза - Симптоми
Рак на дебелото црево - првите симптомиРак на дебелото црево - првите симптоми
Чистење на дебелото црево ИсхранаЧистење на дебелото црево Исхрана
На дебелото црево УзиНа дебелото црево Узи
Симптоми на рак на дебелото цревоСимптоми на рак на дебелото црево
» » » Hyperechoic на дебелото црево кај фетусот