ma.ladyv.ru

Знаци на фетална хипоксија за време на бременоста

знаци на фетален дистрес за време на бременоста

Сите хранливи материи и кислород, вклучувајќи ги и неродените деца добива од мајката преку плацентата. Недоволна количина на кислород може да предизвика кислород глад на фетусот - хипоксија. Хронична хипоксија се развива во текот на бременоста и породувањето може да се развие во тешка форма. Тешка хипоксија, исто така забележани во текот на плацентарна абрупција и има неповратни последици.

Знаци на фетална хипоксија

Знаци на интраутерина фетална хипоксија текот на раната бременост не се достапни, а неговата дијагноза е речиси невозможно. Да се ​​претпостави неговиот развој е можно во случај кога мајка дијагностицирани со железо-дефицитна анемија.Симптоми на интраутерина фетална хипоксија за време на бременоста се појави по осумнаесет или дваесет недели. Почнувајќи од овој период, на бебето во матката почнува да се движи активно, и ако неговата активност се зголемува или намалува, мајката треба да се обрне внимание на тоа. Пред да може да се утврди фетална хипоксија сам, треба да знаете дека фетусот се движи поактивно во лесна болест, но тешки забавува нејзиното движење, што ги прави бавен и реткост. Во овој случај, треба да се консултираат со лекар.

Како да се идентификуваат фетална хипоксија?

Пред да може да се утврди фетална хипоксија, лекарот ги врши следните испитувања:

  1. Ултразвучно испитување. Кога хипоксија забележани процеси на феталниот раст ретардација, тежина и димензии не одговараат на траењето на бременоста.
  2. Доплер. Во крвотокот се влошува плацентата и матката артерии, забавување на срцето (брадикардија).
  3. кардиотокографија. Знаци на фетална хипоксија на CTG се забележани по триесеттата недела. Во овој случај, како да се идентификуваат фетална хипоксија самОпштата состојба на фетусот се проценува на осум или помалку поени. Показател на феталната состојба е поголем од еден. Базалните на срцето и се намалува за време на одмор помал од 110, а помалку во активна состојба 130. Овој тип на дијагноза често дава лажно позитивен резултат. Ако резултатот од студијата открива отстапување од нормата, студијата треба да се повтори следниот ден и само тогаш може да го потврди резултатот.

Дури и ако знаеш како да ја манифестира фетална хипоксија и како да ги препознаат болест, дијагноза може да биде само стручњак. Треба да слушате вашето тело и да одговори на било вознемиреност, обраќајќи се на лекарски совет.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Хипоксија фетусот за време на бременостаХипоксија фетусот за време на бременоста
Фетална хипоксија - симптоми и ефектиФетална хипоксија - симптоми и ефекти
Плацентарна абрупцијаПлацентарна абрупција
Знаци на фетална хипоксија во подоцнежните фазиЗнаци на фетална хипоксија во подоцнежните фази
Хронична фетална хипоксијаХронична фетална хипоксија
Феталниот IUGRФеталниот IUGR
Доплер ултразвук во бременоста - правилаДоплер ултразвук во бременоста - правила
Фетална хипоксија - симптомиФетална хипоксија - симптоми
Плацентарна предвремено стареењеПлацентарна предвремено стареење
Фетална срцева недели - ТабелаФетална срцева недели - Табела
» » » Знаци на фетална хипоксија за време на бременоста