ma.ladyv.ru

Недела феталниот раст од недела на бременоста

недела феталниот раст од недела на бременоста

Фетален раст е важен критериум за оценување на неговиот развој. Заедно со други дијагностички параметри фетален раст од недела им овозможува на лекарот да се оцени како на бременоста се одвива во целина.

На развојот на фетусот со недели од бременоста може да се постави без влијание врз тоа дали развојот на нероденото дете било патогени. Фетална ретардација може да укажуваат на застој во целокупниот развој на трошки или бледнее бременоста.

Фетален раст се пресметува со полагање жена САД уште од средината на 1 триместар од бременоста. До тоа време, развојот на фетусот е тешко да се измери поради екстремно малата големина на ембрионот.

Мерење на растот на фетусот да се произведе само 12-13 недели од бременоста. Растот на бебето се рефлектира во заклучокот на ултразвук наречен големина на кокцигеумот-париеталниот или CTE, кој е дете на должината на телото од coccyx да temechku (должината на нозете не се зема во предвид).

Во подоцнежните фази на бременоста и багажникот нозе фетусот се свиткани или во друга позиција. Затоа, фетусот е многу тешко да се измери должината. И наместо таа мерка други параметри: големината на екстремитетите, стомакот и обемот на главата, а потоа да се споредат резултатите со нормализирани вредности.

Пресметување на феталниот растЗа пресметување на растот на фетусот, можете да користите специјална формула.

P = 3,75 x N - 0.88 или P = 10 x n - 14,

каде

  • P - фетален раст (cm)
  • H - должина на плодот нога (должина tibia плус должината на фемурот, см)
  • N - должина на фетусот надлактица (cm).

Normable фетусот вредност раст за секоја недела од бременоста може да се најде со помош на специјални маси. Но, тоа мора да се запомни дека секое дете се развива индивидуално и податоците содржани во табелите е просечната неделна стандарди раст.

Ако резултатите од ултразвук се утврди дека бебето има раст од над или под просек, тоа не е причина за загриженост.

Табела фетусот раст недела по недела на бременоста

недела на бременостафеталниот Висина, mmнедела на бременостафеталниот Висина, mm
148-102836-38
1510-112938-40
1614-173040-42
1721,53140-43
1822,53243-44
1922-23,53344-45
2023-25,43445-46
2124-263545-47
2225-26,53648-50
2326-273750-53
2427-27,53853-54
25283953-56
26304053-56
2732-36
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Димензиите на фетусот со неделиДимензиите на фетусот со недели
CTD фетусот со неделиCTD фетусот со недели
Фази во развојот на ембрионотФази во развојот на ембрионот
Развојот на фетусот во недели - ТабелаРазвојот на фетусот во недели - Табела
24 Недели од бременоста - феталната големина24 Недели од бременоста - феталната големина
Што е CTE на фетусот?Што е CTE на фетусот?
Ембрионот развој недела по неделаЕмбрионот развој недела по недела
CTD фетусот недели - ТабелаCTD фетусот недели - Табела
1 Триместар скрининг1 Триместар скрининг
Декодирање на ултразвук во бременостаДекодирање на ултразвук во бременоста
» » » Недела феталниот раст од недела на бременоста