ma.ladyv.ru

Мениер болести - Симптоми

симптоми на болест Мениер

болест Мениер

- еден агресивен болест, која обично се удира луѓе на работоспособна возраст, ограничување на нивната способност и последователно доведува до инвалидност. До денес, болеста е неизлечива. Сепак, навремено лекување може значително да го забави прогресијата на своите. Да го направите ова, треба да знаете како да се идентификуваат болест (синдром) Мениер, и кога ќе се детектира првите знаци веднаш консултирајте се со доктор.

Манифестации на болеста Мениер

Во комплексот на симптоми (синдром) Мениер првпат бил опишан од пред 150 години, П. Meunier - Француски лекар. Болеста удира во внатрешното уво (обично на една страна), предизвикувајќи зголемување на течност (ендолимфата) во својата празнина. Оваа течност врши притисок врз клетките кои го регулираат ориентација телото во просторот и одржување на рамнотежа. Болеста се карактеризира со три главни симптоми:

 1. губење на слухот (Прогресивно). Често симптомите на болеста почнете со мала нарушувања на слухот за која едно лице плаќа речиси никакво внимание. Во иднина, означени флуктуации на расправа - влошување на слухот се заменува со истиот ненадејна подобрување. Подоцна, сепак, слух постепено се влошува до целосна глувост (патолошки процес при преминот од едно уво на другите).
 2. Бучава во уво. Тинитус во болест Мениер често се опишува како ѕвонење, потпевнувам, Подсвиркват, зуи, штракаат. Овие чувства се интензивни, пред нападот, искачувајќи се за време на нападот, а потоа сечење значително.
 3. вртоглавица магии. Таквите напади со нарушена координација движење, нарушување на рамнотежата може да се случи одеднаш, придружена со гадење и повраќање. За време на нападот на тинитус се зголемува, предизвикувајќи чувство на исполнетост и зашеметување. На рамнотежа е нарушена, пациентот не може да издржи, да оди и да седат, постои чувство на вртлог услови на животната средина и вашето сопствено тело. Исто така, може да биде нистагмус (присилно движење на очите), варијации во крвниот притисок и температурата на телото blanching на кожата, потење.

  Нападот може да трае од неколку минути до неколку дена. Освен спонтана појава, нејзиниот изглед е предизвика физички и ментален напор, груби звуци, мириси, итн ..

Класификација на сериозноста на болестаПостојат три степени на тежината на болеста Мениер:

 • тешка - се карактеризира со чести напади (дневно, неделно) од повеќе од 5 часа попреченост;
 • среден - чести напади трае помалку од 5 часа по почетокот на инвалидност до степен на денови, трајно оштетување на слухот;
 • светлина - долги интервали помеѓу нападите, при што на работната способност не е намалена.

Причини за заболување Мениер

Досега, болеста не е проучен целосно, не се разјаснети причините. Постојат само неколку предлози на можни фактори го предизвикува, вклучувајќи:

 • васкуларна болест;
 • метаболички нарушувања;
 • ендокрини заболувања;
 • алергии;
 • ефектите од повреди на главата;
 • воспалителни болести на внатрешното уво.

Дијагноза на болеста Мениер

Дијагнозата се базира на клиничката слика и резултатите од otoneurological истражувањето. За дијагностички постапки на Тинитус во болест Мениерболест Мениер вклучуваат:

 • отоскопија;
 • аудиометрија;
 • vestibulometriya;
 • stabilography;
 • МНР на мозокот, и други.

Имајте на ум дека ниту една од манифестациите на синдром на Мениер не е единствен на оваа болест. Затоа, мора, пред се да се исклучат други болести со слични симптоми (отитис, отосклероза, акутна labyrinthitis, тумор VIII пар на кранијалните нерви, итн.)

Видео: Мениер за справување со болести за третман на болест Мениер

Видео: болеста на Мениер

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Вртоглавица и гадење - предизвикува при нормален притисокВртоглавица и гадење - предизвикува при нормален притисок
Синдром на хиперстимулација на јајнициСиндром на хиперстимулација на јајници
Ротавирус инфекција - симптомите кај децатаРотавирус инфекција - симптомите кај децата
Болест на Raynaud - СимптомиБолест на Raynaud - Симптоми
Вртоглавица и гадењеВртоглавица и гадење
Третман на воспаление на средното уво кај децатаТретман на воспаление на средното уво кај децата
Хипоталамо синдромХипоталамо синдром
Синдром Budd-ChiariСиндром Budd-Chiari
Вртоглавица при нормален притисокВртоглавица при нормален притисок
Базедова болест - Причини и СимптомиБазедова болест - Причини и Симптоми
» » » Мениер болести - Симптоми