ma.ladyv.ru

Воспаление на средното уво

воспаление на средното уво

Помеѓу тапанчето и внатрешното уво е шуплина во која на Евстахиевата туба. Отитис медиа е воспаление во уметноста. Во зависност од курсот на патологија на болеста се класифицираат во акутни и хронични форми. катаралната (ексудативен) е исто така болест и гноен, за прв пат се споменува тип со време често поминува во секунда.

Акутен отитис медиа

Опишан варијанта на патологија може да се случи во две форми.

Акутна катаралната или просечен лепак уво се карактеризира со постепен развој на воспаление на средното уво. На празнина се акумулира голема количина на течност која предизвика следните симптоми:

 • застоен воздух во ушите;
 • болка зрачи со виски, заби, па дури и во целиот половина од главата;
 • бучава во погодените уво;
 • губење на слухот;
 • нарушувања на спиењето;
 • губење на апетит;
 • зголемување на температурата на 38-39 степени;
 • општа слабост;
 • осетливост мастоидниот;
 • оток и црвенило на кожата на ушен канал.

Акутен гноен отитис медиа е придружена со акумулација на гној во средното уво. По некое време, постои руптура на ушното тапанче, при што гноен ексудат и маса тече кон надвор. Како по правило, по перфорација подобрува состојбата на пациентот, болеста се повлекуваат сите симптоми и температурата на телото и слухот обновени.Со соодветна наплата лекови се случува во рок од 14-20 дена. Во спротивно, можни компликации, од кои еден е транзиција на акутна болест во слабите форма.

Хронична супуративен отитис медиа

Од видот на болеста е периодично воспаление и гној од тече надвор од ушен канал. Постојана дефект, јазот не расте во ушното тапанче. Ова води до прогресивно губење на слухот и чести рецидиви на хроничен отитис медиа.

Постојат три форми на болеста:

  отитис медиа со излив
 • mezotimpanit;
 • поткровје болест;
 • epimezotimpanit.

Во првиот случај се работи за само воспаление на слузницата на уво шуплина средина. Следните два вида се посериозни, како и во патолошкиот процес се вклучени повеќе и коскеното ткиво, со што се зголемува ризикот од сериозни компликации, holeastomy развој (неоплазма тип тумор).

Хроничен отитис медиа е предмет само на хирургија. Конзервативната терапија се користи само за привремено олеснување на симптомите и подготовка за операција.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Гноен отитис во детеГноен отитис во дете
Tubo-отитис кај децатаTubo-отитис кај децата
Акутен отитис медиаАкутен отитис медиа
Лепак увоЛепак уво
Третман на воспаление на средното уво кај децатаТретман на воспаление на средното уво кај децата
Отитис медиа - Третман на народни лековиОтитис медиа - Третман на народни лекови
Воспаление на средното уво кај децатаВоспаление на средното уво кај децата
Отитис кај кучињата - Симптоми и лекувањеОтитис кај кучињата - Симптоми и лекување
Catarrhal воспаление на средното увоCatarrhal воспаление на средното уво
Трчање увоТрчање уво
» » » Воспаление на средното уво